Refranys i iantar

fortress-1511773_960_720

Després d’un temps de no veure a la meua àvia, per fi he pogut anar a veure-la al mas on viu. Aquest es troba prop de la monumental i històrica Morella, ciutat fortificada de l’època medieval, terra de grans batalles i història, també de dinosaures. El lloc on està el mas és espectacular, enmig de la natura, envoltat de carrasques, pins i ametlers amb flors. Darrere del mas hi ha un hortet i un corral ple de gallines, conills, ànecs, pollets i porcs. Qué a gust em trobe per ací! Quina tranquil•litat! Quina pau!

Admirant el paratge em vaig passejant cap al riu que passe molt a prop “A vora riu, no faces niu”, “aigua corrent no mate la gent”. Passe el temps sense adonar-me; sent des de lluny que l’àvia em crida per a dinar. “A la taula i al llit, al primer crit”. Com sempre que recorde el menjar de l’àvia és deliciós, no he menjat en cap lloc un menjar tan bo com el que ella em fa; és “de 10”: cassoleta amb faves, arreplegades en l’hort, tendres, crescudes amb amor i molt d’afecte. “Faves d’abril tan bones com el pernil”. Estan boníssimes, estofades: em xuple els dits. “qué bones!”: “Qui guise dols, guise per a molts”.  Després un brou amb fesols, ja que “gallina vella fa bon caldo”. “Qui no plega un fesol, no menja quan vol”. Ella em parla mentre, però com estic assaborint els plats no puc contestar-li “Ovella que bela per el bossi” , em diu ella, sonrient i escudellame un bon plat. “Any de verema, bodega plena”. Em trau un vi de la terra morellana, que ella guarde com un tresor, solament per a les ocasions importans: un vi que em diu molts records i sabors.

Després de dinar em trau “flaons” Qué bons! “Quant més sucre, més dols”. El cel comença a ennuvolar-se: crec que plourà. “A mal temps, bona cara”. Ens quedem al costat del foc, parlant i explicant-me històries com quan el rei Jaume I “El Conqueridor ” va conquistar aquelles terres tan volgudes.

Raquel Cano Bagán

Anuncios

One response to “Refranys i iantar

  1. elena balado 6 mayo, 2018 / 8:59 pm

    Yo quiero una “Abuela” como la tuya…… me ha encantado el relato Raquel y sobre todo que este en su lengua.

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s